De stoere en taaie Yucca.

Yucca palm

De Yucca wordt in Nederland ook wel de Palmlelie of Mayaboom genoemd. De naam Mayaboom komt van het gebruik van de Maya’s om deze palm als aanduiding van erfgrenzen te gebruiken. In Zuid- en Midden-Amerika zie je deze palm nog vaak op Koffie plantages. Een Yucca kan wel tegen een stootje, zolang je deze maar niet te veel water geeft!

De Yucca is ontzettend populair! De plant kan tegen een stootje, dus perfect voor beginners.
738D603A E7CC 4411 9064 7F77565788AA 1
  • De Yucca
  • Slaat water op in zijn stam, geef dus liever te weinig water!
  • De wortels worden nog wel eens gebruikt voor conditioner.
  • Soms worden takken afgezaagd en weer opgepot als nieuwe plant!
  • De Yucca familie bestaat uit zo’n 40 soorten.
  • Wordt ook wel de Palmlelie of Mayaboom genoemd!

Een Yucca verzorgen

De Yucca zet je bij voorkeur op een lichte plek, bij voldoende licht worden de bladeren goed hard. In direct zonlicht kan, maar doe dit niet direct na aanschaf. De meeste soorten worden onder kunstlicht opgekweekt. Zet deze dus stapsgewijs dichter naar het raam. 5 uur zonlicht per dag is het minimum. Zorg voor een minimale temperatuur van 10 graden ‘snachts.

Te veel water is een doodzonde. Vooral als de Yucca in een wat grotere pot staat kan deze lang zonder water. Let dus op dat de grond eerst goed uitdroogt voordat je deze opnieuw water geeft! In het najaar kun je (afhankelijk van de grootte) zo’n 4 tot 6 weken tussen de gift in laten. Bij te veel water gaan de wortels en stam rotten. Sproeien is niet nodig, maar kan wel helpen als je de plant stofvrij wilt houden. probeer wel ontkalkt of regenwater te gebruiken. Heb je last van gele bladeren? Dit is vaak een teken dat de plant te nat is (geweest), laat de grond uitdrogen. Ook hangende bladeren zijn vaak een teken van te veel water. Worden de bladeren bruin? Probeer dan de plant wat minder zonlicht te geven.

De onderste bladeren sterven soms af, dit gebeurt gewoon. Bovenin worden verse bladeren aangemaakt. de onderste, oude bladeren kun je naar beneden afscheuren. Als je een stam wilt afzagen is de plant gevoelig voor infecties. Doe dit bij voorkeur in het najaar en dicht de afgezaagde stam af met wax. Het afzagen is niet meteen een garantie voor het teruggroeien van een kopstek. Om dit te bevorderen kun je de yucca in een kas plaatsen of er een doorzichtige zak omheen doen.

Een stoere Alocasia!

De Yucca is makkelijk, vooral als je soms per ongeluk al vergeet om je groene vriendjes water te geven! Houd de watergift goed in de gaten en je gaat heel lang plezier krijgen van deze stoere plant!

De Yucca is in te bestellen als grote boom, maar ook als voordeel vriendje, Voor 21 euro haal je er al twee in huis!


Laatste blogs