Vaak koop je planten in binnenpot. Niet altijd even mooi, maar wel praktisch! Moet je deze er nou altijd omheen laten? in dit blog leggen we het uit!

Wel een binnenpot

5af154485e502

Een plastic binnenpot zorgt er voor dat de plant niet te veel water krijgt. Door de gaten onderin kan het overtollige water makkelijk wegstromen. Dit heeft als voordeel dat het de kans op bijvoorbeeld verdrinking of wortelrot erg verkleint. Als je leest dat er geen water mag blijven staan onderin de pot, of dat overtollig water weg moet kunnen stromen: Laat de pot er dan om!

Je hoeft je niet zo druk te maken over het uiterlijk, je kunt namelijk makkelijk een binnenpot in een ‘gewone’, bijvoorbeeld keramieken, pot zetten. Als je de binnenpot dan toch in een gewone pot zet, let er dan wel op dat er geen water in blijft staan. Check elke keer voordat je de plant water geeft of er geen stilstaand water onderin de dichte pot zit. Zo wel: dan moet je hoogstwaarschijnlijk je watergift aanpassen.

Mooi hé, die plant op de foto’s. Dat is de Anthurium Jungle King en we zijn er zelf ook helemaal verliefd op!

Geen binnenpot

5af15474e470b

Het is geen must om de binnenpot om jouw plant te laten zitten. We snappen ook heel goed dat je zo snel mogelijk jouw perfecte plant/pot combinatie in huis wilt zetten. Denk hierbij wel aan twee belangrijke dingen:

Afwatering/hydrocultuur
Veel planten overleven het niet door juist te veel water te geven. Als het water niet goed weg kan, verdrinkt de plant of krijgt het wortelrot. Het water staat dan te lang stil onder in de pot. Zorg voor een of meerdere gaten onderin de pot of afwatering als klei-korrels (hoewel dit laatste ook niet altijd ideaal is). Wat al helemaal makkelijk is is een terra-cotta pot, maar daar vertellen we in een toekomstig blog meer over!

Wanneer ga je verpotten
Direct na aankoop? Kan. Houd er alleen wel rekening mee dat de ideale tijd om te verpotten het begin van de lente is. Zo kunnen de wortels het beste herstellen van de verhuizing.


laatste blogs